Nonii, mulla on mukamas ollu ihan hirveitä kiireitä ettei oo ehtinyt tätä päivitteleen.
huomenna tosiaan alkaa ns koeviikko ja siihen saa käyttää apuna tätä blogia.
joten kirojttelen tänne nyt kaikkee koe alueeseen liittyvää ja kaikkee mitä ollaan koulussa kirjotettu ja tehty. (:
RUOKIEN JA JUOMIEN TARJOILU
ENsiks en muisa mikä päivä opeteltiin kaataan viiniä(käytettiin vettä ettei mee viinit hukkaan :D)
VIININ KAATO
miedot viinit 12cl. 75cl viini pullo.
mitä makeampi viini sitä kylmempänä se tarjoillaan.
viinin kaadossa on kolme eritapaa kaataa. mutta etiketti on aina näyttävä asiakkaaseen päin.
tarjoillaan/tarjotaan pulloa vasemmalta puolelta.
viinini tarjoilussa tarvitaan myös tarjoiluliinaa jolla pyyhitään pullon suu että pulloja voi pitää yhdessä kädessä monta, sormissa.
tarjoilijan tulee kehittää itseään ja seurata alan muutoksia, jotta pysyisimme ajan tasalla.
samana päivänä ku harjoteltiin viinin kaatoo niin siinä sivussa muut ryhmät harjotteli näitää katteita
kahvikatteita on kolmea erilaista
1.kahvi ja kahvileipä kate
2. kahvi ja leivos tai taytekakku kate
3.tee ja voi leipä kate
me vuorotellen katettiin toisillemme ja kerättiin tarjottimella pois.
ASIAKASTILAISUUS
mitä asiakastilaisuudessa tapahtuu
harjoittelu esimerkkiä
Esivalmistelut
1.Istumapöytien
-->pöytämuodot
-->liinoitus
-->tuolien ojennus
2.Ruokailuvälineiden kiilloitus
-->kattaminen
-->lasien kiillotus
-->kattaminen
3.kukka-asetelmat +muu somistus
-->noutopöytään
-->istumapöytiin
-->muu somistus (kyntteliköt)
4.noutopöytiin
-->liinoutus (huom reunaliinat)
-->kattaminen (ottimet ym.)
5.viinibufeen rakentaminen
-->liinoutus
-->lasit
-->juomat, mitat, jäät
-->korkkiruuvit
-->roskis
-->kassa,vaihtorahat,himmasto, maksupääte
6.pöytäkartta jaasemajako
TOTEUTUS/TARJOILUNKULKU ASIAKASTILAISUUDESA
yleisilme asiakastilassa kunnossa..
noutopöydät kunnossa
vesilasiin jäät+vesi, kynttilät palaan..
asiakkaat saapuvat / ohjataan istuun
Ruokalistan ja juomien esittely..
juomien kaataminen -->asiakkaat ohjataan noutopöytään
lautasten (1/1) kerääminen
juomien kaato, huom vesilasi
Lautasten (1/2) kerääminen
tarvittaessa juomia (vesi) lisää
työpäivän pituus..
LOPPUTÖITÄ
1.astiahuolto
->likaiset tiskiin
->puhtaat paikoilleen
2.tilitys
->pohjakassa -"rahat pankkiin"
->päivän tilitys
3.juomat
->juomat eri varastoihin (tyhjät pullot varastoihin)
->koristo kuntoon
4.tekstiilit
->pöytäliinat, tarjoiluliinat,hanskat, servetit (kangas) pesulaan.
(huom puhtaat ja likaiset erikseen)
5.somisteet
->kukat (tarkista onko kukasilla tarpeeksi vettä) ,ym. rekvisiitta omille paikoilleen.
6. "roudaus"
pöytämuodot ennalleen ->tila näyttää hyvälle (keittiö että sali)
->tarkista wc:t, ovet lukkoon ja asiakkaat pois talosta!
ASIAKASPALVELUA (2)
-Asiakaspalvelutyössä vaaditaan ulospäinsuuntautuneisuutta, siistiä ulkoista olemusta ja hyviä käytös tapoja.
-catetrin-alan toiminta-ajatuksena on tuottaa palveluja kodin ulkopuolella tapahtuvaa, päivittäitä ruokalia, sekä edustus- ja juhlapalveluja varten.
- yhteinen tavoite on aisakkaan tyytyväisyys-
ammattitaidon perustana ovat ruuanvalmistus, asiakaspalvelu, puhtaanapito ja hygienia.
TARJOILUMUOTOJA
itsepalvelu linjasto
palvelulinjasto
noutopöytä
pöytiintarjoilu
TARJOILUTAPOJA
asiakas ottaa itse
henkilökunta annostelee
asiakas ottaa itse
-pöytiintarjoilu, ruoka jätetään asiakkaalle valmiina annoksena.
-vatitarjoilu, jossa asiakas ottaa ruuan tarjoiluvadilta
-vatitajoilu, jossa henkilökunta nostaa ruokaa vadilta lautasellee jos vaaditaan.
asiakkaan vasemmalta puolelta tapahtuva työskentely:
-vadilta tarjoilu
-leivän tarjoilu
-lisäkesalaatin jättäminen pöytään
-juomien tarjoaminen tarjottimelta
asiakkaan oikealta puolelta tapahtuva töskentely:
-kattaminen kun asiakas istuu paikallaan
-valmiiden lautasannosten tarjoilu
-juomien kaato ja sijoitus
-käytettyjen astioiden kerääminen pois
TARJOILUJÄRJESTYS
1.moikataan
2.kaadetaan juomaa, oik.p
3.tarjoitaan alk. leipää vas. p
4.tarjoillaan alkuruoka, tuodaan alkuruokalautasannokset, annostellaan keittoannosapupöydällä ja annetaan asiakkaalle. kaikki tämä oik.p
5.lisää luomaa oik.p
6.tarjoillaan pääruokalautasannokset oik.p
-viedään leipä+voi pois
-kerätään pääruoka lautaset oik.p
-leipälautanen pois. vas.p
kerätään muut lasit mutta ei vesi. oik.p
7.viedään mausteet muttei hammastikkuja oik.p
8.lisää juotavaa
9.tarjoillaan jälkkäri
-katetaan
-jätetään kahvilisäkkeet pöytään
-tarjoillaan jälkkäri vas.p
-kaadetaan kahvi oik.p
kerätään jälkkäri astiat/välineet. oik.p
10.laskutus
11.kiitetään+ hyvästellään
12. pöydäntyhjennys ja uudestaan kattaus tarvittaessa.
MAKSUVÄLINEET
niitä käytiin viimeviikolla läpi ja harjoiteltiin antamaan rahaa takaisin niin että annetaan summa ja itse lasketaan paljonko annetaan takaisin niin että aloitettiin pienimmästä rahasta isompaan että saatiin se summa minkä asiakas on antanut.
sit lounassetelil voi maksaa jos se on voimassa, kaikilla erilaisilla lipuilla ja kupongeilla, tietenkini vaan jos ravintoja ne hyväksyy.
ja sit käytiin maksu kortteja läpi :
PANKKI-KORTTI--> 18v, toimii vaan kotimaassa
DEBIT-KORTTI --> 18v "siruominaisuus", raha menee tililtä heti.
LUOTTO-KORTTI--> visa,american express (erivärejä), mastercard,dinersclub. --> 18v, suomenkansalaisuus,ei maksuhäiriöitä, käy ulkomailla, maksu n kuukauden päästä
(itellä täst luottokortist tuli paljo uutta tietoo, enkä mä oo tajunnu et noi mastercardit ym on niinku luottokorttei. :D mut hyvä tietää tääkin ku jos joku maksaa jollain noista. (: )
CREDIT-KORTTI --> samanlainen ku luotto kortti + niissä on kummassakin henkilökohtainen luottoraja.
YHDISTELMÄ-KORTTI--> pankki-luotto samassa. eli kaksi ominaisuutta yhedessä kortissa.
VISA ELECTRON--> "käteismaksukortti" saa alaikäinen, rahat lähtee heti tililtä, joten tiliä ei voi ylittää.
LÄHIMAKSUOMINAISUUS--> visa paywave -uusisssa debit korteissa, alle 25€ ostoksia kerralla.
LADATTAVA MAKSUKORTTI --> esim lahjakortti/ lounaskortti.
Upea loppukiri, mukavaa luettavaa...toivottavasti auttoi kokeessa, toivottavasti jatkat blogin päivittämistä jatkossa! Tsemppiä 3 jaksoon!
VastaaPoistakiituskiitus
Poista